Aan de knoppen draaien

Aan de knoppen draaien

Alles over de bediening van de kraan
Op zoek naar nieuwe kranen of een compleet nieuwe badkamer? Dan moet je een keuze maken in het type kraan. Het gaat van een traditionele kraan met twee knoppen tot een eengreepsmengkraan.
De meest voorkomende kranen op een rij.

Eengreepsmengkraan

Een eengreepsmengkraan is bezig aan een opmars in de badkamer en is eenvoudig in gebruik. De naam zegt het al: deze kraan heeft één greep. De greep kun je omhoog duwen of naar je toe trekken om de kraan aan te zetten. Draai je de greep naar links of rechts dan kun je de gewenste temperatuur instellen. Een eengreepsmengkraan kan worden uitgevoerd als inbouw- of opbouwkraan. Daarnaast kun je kiezen voor een kraan met een hogere of langere uitloop. Een kraan met een hogere of langere uitloop is erg geschikt voor een opbouw waskom.

Douchekranen

Je hebt de keuze uit verschillende soorten douchekranen.
Welke is jouw favoriet?

 • Douchemengkraan
  Bij deze kraan meng je zelf warm en koud water tot de gewenste temperatuur. De meeste douchemengkranen van Hotbath zijn eengreepskranen.
 • Thermostatische mengkraan
  Thermostatische mengkranen hebben één knop voor het regelen van de waterstraal en één knop voor het instellen van de temperatuur. Tijdens het douchen kun je uiteraard nog steeds de temperatuur aanpassen, maar de douche thermostaatkraan zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. De meeste thermostatische douchekranen zijn vanuit veiligheidsoverwegingen voorzien van een begrenzing om té warme temperaturen te voorkomen. Handig als je kinderen hebt!
 • Inbouw douchekraan met stopkranen
  Een inbouw douchekraan wordt ingebouwd in de muur. Je kunt kiezen voor een douche met een thermostaatknop en meerdere stopkranen. De meeste douchesets zijn uitgevoerd met twee stopkranen: één voor het aanzetten van de hoofddouche en een voor de handdouche. Het voordeel van twee stopkranen: je kunt de hoofddouche en de handdouche eventueel tegelijk aanzetten, maar ze zijn ook los van elkaar te gebruiken. Enkele van onze douchesets zijn uitgevoerd met drie stopkranen. Deze hoofddouches zijn bijvoorbeeld uitgevoerd met een cascade, ofwel een waterval.

 

 • Inbouw douchekraan met 2-weg-omstel
  Wie kiest voor een 2-weg-omstel heeft slechts één knop nodig om te switchen tussen de hoofd- en handdouche. Met een aparte douchemengkraanknop kun je de waterstraal harder en zachter zetten en de temperatuur regelen. Wanneer de watertoevoer wijzigt, reageert de thermostaat direct, waardoor de temperatuur van het water hetzelfde blijft. De hoofd- en handdouche zijn bij een 2-weg-omstel niet tegelijk te gebruiken.
 • Inbouw thermostaat met 2-weg-stop-omstel
  Een van de meest voorkomende keuzes. Het grote voordeel van een 2-weg-stop-omstel: de stopknop. In de neutrale stand stop je de waterstraal en zet je de douche uit. Draai je de ene kant op dan gaat de hoofddouche aan, draai je de andere kant op dan gaat de handdouche aan. Hoe verder je de knop open draait, hoe krachtiger de straal wordt. De hoofd- en handdouche zijn bij een 2-weg-stop-omstel niet tegelijk te gebruiken. Een inbouw thermostaat met 2-weg-stop-omstel is ook een esthetische aantrekkelijke keuze: je hebt slechts één ronde plaat (afbouwdeel) nodig, waar de thermostaat en de omstel-knop op zijn gemonteerd.

De plek van de stopkranen

Wil je een inloopdouche met een inbouw thermostaat en meerdere stopkranen? Laat je door je sanitairadviseur informeren over de plek van je stopkranen en de thermostaatknop. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de stopkranen bij de ingang van je inloopdouche te plaatsen. Zo is het mogelijk om de hoofddouche aan te zetten vóór je onder de douche stapt en geef je het koude water een paar seconden om weg te stromen. Bijkomend voordeel: je stopkranen zijn buiten het waterbereik, waardoor er minder schoonmaak werk nodig is.  

Badkraan

Bij een bad kun je kiezen voor een badrandcombinatie, een badmengkraan (inbouw of opbouw) of een vrijstaande badmengkraan met vloermontage. De bediening werkt volgens hetzelfde principe als bij een douchekraan. Je kunt ervoor kiezen om het water zelf te mengen met de warme- en koudwaterkraan of gaan voor het gemak van een thermostaatkraan. Kies je voor een thermostaatkraan, dan kan de juiste watertemperatuur direct worden ingesteld. Dit is tevens een veilige keuze, omdat de thermostaatkraan is voorzien van een begrenzing. Kinderen kunnen de thermostaatkraan nooit warmer draaien, alleen maar kouder.

Soepele bediening

Je vraagt je misschien af of een kraan wel tegen al dat switchen en schakelen kan. Daar hoef je je bij Hotbath kranen geen zorgen over te maken. Vrijwel alle kranen zijn uitgevoerd met kwalitatief, hoogwaardige en gepatenteerde Flühs binnenwerken van Flühs Drehtechnik uit Duitsland. Het is ’s wereld grootste en meest innovatieve bedrijf op het gebied van binnen- en draaiwerk in de kranenindustrie. Dankzij de uitmuntende kwaliteit van de binnenwerken gaan de hendels soepel open en dicht, kan de waterstroom gemakkelijk worden bediend en hebben de kranen een jarenlange levensduur. Op de Flühs binnenwerken zit maar liefst 10 jaar garantie.

Op de hoogte blijven?

Altijd als eerste op de hoogte zijn van onze acties en nieuwsberichten? Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief!

Volg ons!

Op de hoogte blijven?

Volg ons!

© 2023 Hotbath – Privacy Statement – Algemene Voorwaarden

Download het media pakket!

U staat op het punt om het media pakket te downloaden. Bij het gebruik van het pakket vragen wij altijd een vermelding van Hotbath. Dit kan bijvoorbeeld door ons te benoemen in het bericht of ons te taggen in het dat u plaatst. Door dit pakket te downloaden gaat u hiermee akkoord. Wenst u de beelden zonder vermelding te gebruiken? Dan heeft u hiervoor schriftelijke toestemming nodig. 

Bedankt voor het downloaden!

Pin It on Pinterest

preloader